Onze producties

Hazelnoten

Onze belangrijkste productie is de IGP Nocciola Tonda Gentile del Piemonte. Een typische Piemontese teelt die in de hele wereld beroemd is om zijn fijne organoleptische kenmerken. Bovendien heeft de hazelnootgaard, dankzij de praktijken die wij toepassen, ook het effect van het behoud van de biodiversiteit! De kruin van de hazelaar vormt een ideale habitat voor vlinders, bijen en vele andere geleedpotigen. Bovendien kan de hazelaar een schuilplaats bieden aan sommige soorten vogels en kleine zoogdieren.

Bamboe

Bamboe is een groenblijvende, zeer robuuste plant met een groot aanpassingsvermogen. De scheuten van deze planten zijn eetbaar, en de stengels worden gebruikt als bouwmateriaal voor huizen, meubels en meubilair. Bovendien heeft het ontelbare voordelen voor het milieu, omdat het kooldioxide kan afvangen. Bedenk dat reuzenbamboe, in vergelijking met een traditioneel bos, ongeveer vijf keer zoveel CO2 absorbeert en ongeveer 35 procent meer zuurstof afgeeft. Dit zuivert de lucht die wij inademen met enorme voordelen voor de planeet, onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven!

Kersen

Vooral de kers is het meest voorkomende verse fruit op onze heuvelrug. Het gaat om inheemse kersen van grote planten die in hoge potten en op een semi-promiscue wijze worden geteeld, zonder irrigatie of hagelnetten. Het resultaat is een product van weleer, dat nu door de intensieve teelt van de laatste jaren is weggevaagd.

Hoe wij werken

PininAgri streeft naar vooruitstrevende praktijken om kwaliteitsproducten te verkrijgen met het grootste respect voor het milieu en de ecosystemen van de Moncalieri-heuvels.

  1. In gewasbescherming. Op het bedrijf wordt conservatieve biologische bestrijding toegepast, waarbij het gebruik van breedwerkende middelen wordt vermeden om de nuttige geleedpotigen in leven te houden. Biologische bestrijding is een toekomstgerichte methode die, indien correct toegepast op basis van een uitgebreide en diepgaande kennis van het agrosysteem, de ecologische beginselen en de levenscyclus en biologische cyclus van hulp- en doelorganismen, op lange termijn wenselijke resultaten kan opleveren.
  2. In bevruchting. Zoals de geschiedenis ons heeft geleerd, valt niet te ontkennen dat goede bodembeheerspraktijken van belang zijn om de productiviteit op lange termijn op duurzame wijze in stand te houden. Organische bemesting en behoud/verbetering van nuttige bodemmicro-organismen zijn de belangrijkste praktijken waarop wij vertrouwen om onze kostbare bodem te verrijken.

Al deze praktijken samen stellen ons in staat het agro-ecosysteem in stand te houden, wat ons op zijn beurt in staat stelt het intrinsieke potentieel van onze gewassen op het gebied van resistentie, opbrengst, smaak en nutraceutische kwaliteiten te maximaliseren.

Certificaten

Biologische landbouw

Biologische landbouw is een teelt- en beheersmethode die erop gericht is op verantwoorde wijze gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen, de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht in stand te houden en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

Voor ons staat biologisch voor onze manier van werken en kijken naar de wereld. Als we biologisch in de ware zin van het woord opvatten, is er niets dat de toekomst van de landbouw zo economisch en ecologisch duurzaam kan maken als biologisch. Want wat biologisch is, kan zich acclimatiseren, reproduceren en zich in evenwicht stabiliseren, wat uitzonderlijke resultaten oplevert zonder de noodzaak van extra, niet-duurzame inputs.

PininAgri is momenteel aan het omschakelen naar biologisch. Onze reis naar het lidmaatschap begon in 2022, toen we onze regio en onze certificeringsinstantie in kennis stelden van ons voornemen om ons bedrijf om te schakelen naar biologisch. Ons land is altijd bewerkt zonder het gebruik van herbiciden en synthetische insecticiden. Alle bewerkingen zijn erop gericht een kwaliteitsproduct te verkrijgen met respect voor de nuttige geleedpotigenfauna en de micro-organismen in de bodem, door het gebruik van bestrijdingsmiddelen met een breed spectrum te vermijden.

 

IGP Piemonte Hazelnoot

De term beschermde geografische aanduiding (BGA) is een merk dat door de Europese Unie wordt toegekend aan landbouwproducten waarvan de kwaliteit, de faam of een ander kenmerk afhankelijk is van de geografische oorsprong en waarvan de productie, de verwerking en/of de bereiding in een bepaald geografisch gebied plaatsvindt.

Ons bedrijf produceert de IGP Nocciola Tonda Gentile del Piemonte, die over de hele wereld zo geliefd is dat zij wordt beschouwd als de “koningin” van de hazelnoten, dankzij haar “bijzondere en waardevolle kwalitatieve eigenschappen”, zoals in de wettekst van de beschermde geografische aanduiding staat. Deze certificering maakt ons zeer trots en weerspiegelt onze filosofie en onze manier van houden van het land en de natuur die het omringt.

 

Symbiotische landbouw

Dit is een nieuwe certificering die ons bijzonder na aan het hart ligt en wij zullen uitleggen waarom: in de toekomst zullen wij geconfronteerd worden met de noodzaak om meer voedsel te produceren (wegens een toenemende wereldbevolking) met minder fosfor (wegens de uitputting van de fosforreserves in de wereld). Maar er is een oplossing: optimaliseer de fosforopname met mycorrhiza’s. Mycorrhiza verwijst naar de symbiose tussen wortels en een microscopische schimmel. Hierdoor kan de plant 90 procent van de fosfor opnemen, in plaats van kleine hoeveelheden te gebruiken. Het bevorderen van de ontwikkeling en instandhouding van microbiële consortia levert ook uitzonderlijke resultaten op en maximaliseert het intrinsieke potentieel van gewassen in termen van resistentie, opbrengst, smaak en nutraceutische kwaliteiten. Symbiotische landbouw is in feite een gecertificeerd agrovoedingsproductiesysteem dat ernaar streeft de microbiële biota van de bodem te verenigen met ons tweede brein, de darmen.

Biologische landbouw

PininAgri is een bedrijf in omschakeling naar biologische landbouw, dat kwaliteitsproducten produceert met volledig respect voor het ecosysteem.

IGP Piemonte Hazelnoot

PininAgri teelt de Tonda Gentile del Piemonte IGP-hazelnoot, die in de hele wereld bekend staat om zijn waardevolle kwaliteitskenmerken.

Symbiotische landbouw

PininAgri past de beginselen van de Symbiotische Landbouw toe, gericht op de regeneratie en het behoud van die schimmelsymbiose, bekend als Mycorrhizae, en de rest van de Microbiële Biota die door de intensieve landbouw zijn verdwenen.

PininAgri

Volg onze instagram en facebook pagina’s en blijf op de hoogte van al het nieuws.